KOS en RESEPTE: Vark “Tenderloin” met Tiemie, Mostert & heuning stadig gaargemaak in RÖMERTOPF.

Vark “Tenderloin” met Tiemie, Mostert & heuning stadig in RÖMERTOPF gaargemaak.

Hierdie is my aanpassing van ‘n resep wat ek op die internet raakgeloop het. Vark is sover dit my aangaan die stiefkind van vleise, iets wat ‘n mens seker kan verstaan as jy so kyk na daai galsterige vet beervleis wat ‘n mens so gereeld as “bargain pork” op winkelrakke sien. Die goed is walglik en oneetbaar.

Vir hierdie resep het ek my slagter gevra om vir my ‘n heel “tenderloin” te ontbeen, en die vel te verwyder. Hy het weliswaar ‘n dun vetlagie behou. Dit hang seker maar af van jou dieetgewoontes , maar ek dink nie dit sal ‘n wesenlike verkil aan die resep maar as die vel en vet behoue bly nie. Ek probeer egter vet vermy, vandaar die besluit om die vel en ‘n deel van die vet te verwyder. Die resep is in my gunsteling RÖMERTOPF kleipot gemaak, maar enige oondskottel met ‘n deksel wat dig sluit sal deug.

Vir die resep het jy die volgende nodig.

1 heel vark “tenderloin”, van so 1.3 tot 1.5 kg

sout en peper

2 eetlepels heuning

1 eetlepel Balsamic asyn

2 eetlkepels bruinsuiker

4 eetlepels whole grain Diljon mostert.

2 teelepels droë riemie

2 klein knoffelhuisies, fyngemaal

1 groot uit rowweg gekap

2 medium appel, geskil en in wiggies gesny

150 ml Savanna Dry Premium cider

bietjie meel om die sous mee te bind indien vereis

Jy maak so…verspot maklik.

Meng die knoffel, heuning, mostert,tiemie,bruinsuiker en asyn alles saam,

Geur die vark liggies met sout en peper en bedruip met die sous. Vryf lekker in.

Plaas nou die gekapte uie en appel op die bodem van jou oondbak en gooi die Savana by. Pasop vir te veel, moet net genoeg wees om die hele bodem te dek en seker te maak daar is voggies in die pot. Plaas nou die varkvleis bo op die bed van uie en appel en gooi al die sous bo oor die vark.

Myne is oond toe teen 135 grade vir 5 uur. (Kooktyd mag verskil van oond tot oond en uiteraard afhangende van watter oondbak jy gebruik. As jy nie ‘n kleipot gebruik nie hou maar ‘n ogie na so 3 uur. Kleipotte word tradisioneel in ‘n koue oond gesit en nie in  ‘n voorverhitte oond nie so die dinamika is ietwat anders. Dit laat egter die kos stadig aan die gang kom en sorg vir ‘n heerlike sappige eindproduk.)

Wanneer gaar skep die vark uit jou oondpot, bedek met tinfoelie en hou eenkant warm. Gooi die pansappe in ‘n pan en damp in tot dit begin verdik. Die uie en appel behoort baie sag te wees en te kelp om ‘n lieflike sous te maak. Indien nodig, maak ‘n pasta van die meel en ‘n bietjie Savanna en verdik die sous daarmee.

Sny die vark in skywe in jou opdienskottel gooi die sous oor, dien op saam met bykosse  van jou keuse. In my geval was dit basmati rys en patat wat net gestoom is in ‘n “steamer” en ‘n groenslaai.

Geniet dit….

Advertisements

About In vino veritas

Some uncomfortable and sometimes misguided truths..
This entry was posted in Resepte en kos goed. and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out / Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out / Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out / Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out / Verander )

Connecting to %s